Șase zile de ceremonii funerare în Statele Unite, după moartea fostului președinte Jimmy Carter. Drapelele americane, coborâte în bernă timp de 30 de zile
Jimmy Carter, un politician democrat, a preluat funcția de președinte în ianuarie 1977, după ce l-a învins pe fostul președinte republican Gerald Ford în alegerile din 1976. Mandatul său, care a durat un singur termen, a fost marcat de semnarea acordurilor de la Camp David în 1978 între Israel și Egipt. După încheierea mandatului, Carter s-a dedicat activităților umanitare, fiind recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace în 2002.
Ceremoniile de omagiu, ce se desfășoară pe parcursul a șase zile și se vor încheia pe 9 ianuarie la Washington, au început sâmbătă la ora 10:15 (15:15 GMT), când agenții Secret Service, care asigură protecția figurilor politice, au purtat sicriul.
Convoiul a trecut mai întâi prin Plains, orașul său natal, de care Jimmy Carter era profund legat. Multe persoane din comunitate s-au adunat pe marginea drumului, fluturând steaguri americane.
În fața fermei unde a crescut, clopotul a sunat de 39 de ori, în semn de respect pentru cel de-al 39-lea președinte al Statelor Unite.
Ulterior, convoiul s-a îndreptat spre Atlanta, capitala Georgiei, unde a avut loc un moment de reculegere în fața Capitoliului statului, loc unde Jimmy Carter a fost senator local înainte de a deveni guvernator.
Următoarea destinație va fi Carter Center, fundația fondată în 1982 de fostul președinte Jimmy Carter și de soția sa, Rosalynn Carter, care a decedat în 2023 la vârsta de 96 de ani.
A murit Jimmy Carter. Fostul șef de la Casa Albă avea 100 de ani
Dedicarea sa față de această organizație, care se concentrează pe prevenirea conflictelor, promovarea democrației și problemele de sănătate publică la nivel global, a fost recunoscută cu un omagiu sincer din partea directorului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Începând de sâmbătă la ora locală 19:00 și până marți la ora 6:00, americanii se pot reculege în fața sicriului fostului președinte.Marți dimineață, familia sa îl va însoți pe regretatul Jimmy Carter la bordul avionului oficial numit 'Misiunea Aeriană Specială 39' (Special Air Mission 39), care va zbura către Washington.Acolo, un convoi îl va duce la Memorialul Marinei SUA (US Navy). Absolvent al Academiei Navale în 1946, Jimmy Carter a devenit apoi submarinist.Amplasat pe un postament, sicriul său va fi tras de un cal la ora 14.00 către Capitoliu, sediul Congresului din capitala Washington. Sicriul va fi depus acolo de militari la Rotonda, o sală situată sub cupola Capitoliului, unde la ora 15.00 se va desfășura o ceremonie funerară în prezența parlamentarilor.Publicul va putea apoi să-i aducă un omagiu la sicriul său marți de la ora 19:00 până la miezul nopții și apoi de miercuri la ora 07:00 până joi la ora 07:00.Jimmy Carter va fi astfel al 13-lea fost președinte depus la Capitoliu la o ceremonie funerară. Primul a fost Abraham Lincoln, asasinat în 1865.Președintele în exercițiu, Joe Biden, în vârstă de 82 de ani, va rosti elogiul funebru. Președintele ales, Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, și-a anunțat de asemenea prezența la ceremonie, deși Carter nu l-a simpatizat. De altfel, fiul acestuia declarase înaintea alegerilor din 5 noiembrie că el urma să voteze cu Kamala Harris, contracandidata democrată a republicanului Trump.În semn de omagiu pentru Carter, drapelele americane vor fi coborâte în bernă timp de 30 de zile, inclusiv pe 20 ianuarie, data inaugurării lui Trump, decizie care îl nemulțumește profund pe acesta, scrie Agerpres.Foștii președinți Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama urmează de asemenea să participe la funeraliile din capitală.După slujba de la Catedrala Națională din Washington, Carter va fi adus înapoi în statul Georgia, tot cu avionul din 'Misiunea Aeriană Specială 39'.Funeralii private vor avea loc la o biserică baptistă din Plains, joi la ora 15:45, iar acest mic oraș va fi survolat de avioane ale armatei.Jimmy Carter va fi înmormântat în aceeași zi la ora 17.20, alături de femeia care i-a fost soție timp de 77 de ani.
Zi de doliu naţional decretată pentru 9 ianuarie, după moartea fostului președinte SUA, Jimmy Carter
de pe realitatea.net ext
Sent via IFTTT
Niciun comentariu