Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului începe pe 15 noiembrie. Ce este INTERZIS să faci în această perioadă

Postul Craciunului. Mijlocul lunii noiembrie inseamna pentru crestinii ortotocsi inceperea Postului Craciunului. Acesta este reprezentarea ajunarii de 40 de zile a Proorocului Moisi, dar si postul patriarhilor din Vechiul Testament. La fel precum cei de atunci asteptau venirea Mantuitorului pe Pamant cu post si rugaciune, asa se cuvine ca toti credinciosii sa astepte si sa intampine prin ajunare Mielul lui Dumnezeu nascut din Fecioara Maria.

Cat dureaza Postul Craciunului

Acest post tine 40 de zile, incepand cu data de 15 noiembrie si sfarsind la 25 decembrie, lasand sec in seara Sfantului Filip, pe 14 noiembrie. Totusi, daca aceasta zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul incepe inca din seara zilei de 14 noiembrie. In acest post credinciosii ar trebui sa consume mancaruri de post. Click aici pentru o colectie de retete de post delicioase.

In ziua de Ajun se mananca abia seara si doar: grau fiert indulcit cu miere, covrig, turte din faina si poame deoarece cu seminte a ajunat si Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilor. Care au prevestit si asteptat Nasterea Mantuitorului. De Craciun, indiferent de ziua in care cade se mananca de dulce.

Postul Crăciunului 2024. Când începe și care sunt zilele cu dezlegare la peșteCe se mananca in Postul Craciunului

Se mananca untdelemn si se face dezlegare la vin in datele de 16, 22, 23, 24, 25 si 30 noiembrie. Dar si pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 si 20 decembrie, daca aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea. Deoarece in aceste zile Biserica praznuieste Sfintii mai importanti.

Se face dezlegarea la peste pe cand Biserica Ortodoxa praznuieste Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent daca aceasta sarbatoare va cadea miercurea sau vinerea.

Ce sa nu faci in Postul Craciunului

Pe 4 decembrie, de Sfanta Varvara, nu se lucreaza in mina, nu se folosesc lucruri negre ca sa nu faca granele taciune. Femeile nu tes, nu cos, nu oparesc rufe ca sa nu se taie ai sa nu se imbolnaveasca copiii. Nu se mananca porumb copt, fasole ai dovleac ca sa nu se faca bube.

Incepand din 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spala rufe pana dupa Boboteaza ai nu se mai toarce.

In Ajunul Craciunului, nu se da din casa, se matura invers ai nu se scoate gunoiul ca sa nu se duca norocul.

Sărbătoare 13 noiembrie. Unul dintre cei mai cunoscuți, pomeniți și iubiți sfinți ai Bisericii Ortodoxe este celebrat astăzi. Zi cu mare însemnătate

 



de pe realitatea.net
Sent via IFTTT

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list