Ce se întâmplă cu VECHIMEA în muncă a românilor care au lucrat în străinătate. Ce prevede noua lege a pensiilor?
Cei care au realizat stagii de cotizare în alte țări, respectiv în state membre ale Uniunii Europene (UE) sau în alte state cu care România are acorduri în domeniul securității sociale, nu pot apela la acest mecanism pentru a acoperi perioadele în care s-au plătit deja contribuții de asigurări sociale, deoarece el se aplică exclusiv pentru perioadele în care nu s-a cotizat deloc, nici în România, nici în alte țări, la pensiile de stat, potrivit Avocatnet.ro.
Românii interesați să acopere perioadele în care nu au contribuit la pensii pot să facă în continuare acest lucru. În primul rând trebuie să încheie un contract de asigurare socială cu casa de pensii. Potrivit noii legi a pensiilor, perioada maximă pentru care se poate plăti retroactiv contribuția la pensii este de șase ani.
Legea spune că contribuția lunară se calculează în funcție de salariul minim pe economie. Acesta a crescut de la 3300 de lei la 3700 de lei, de aceea costul achiziționării vechimii în muncă s-a majorat de la 1 iulie 2024 cu 100 de lei.
Românii trebuie să semneze contractele până la 31 decembrie 2024, potrivit prelungirii termenului limită prin Ordonanța de Urgență nr. 70/2023. Suma totală pentru un an de vechime pentru perioada octombrie 2023-septembrie 2024 este de 10.197 de lei.
de pe realitatea.net
Sent via IFTTT
Niciun comentariu