Alertă pentru gospodine! Pericolul ascuns din produsele folosite la curățenie: substanțele chimice au impact de sute de ani
Conform cercetării, produsele de uz zilnic, de la șampoane la detergenți, conțin substanțe chimice periculoase, cunoscute sub numele de PFAS, care persistă în mediu pentru perioade extrem de lungi, uneori chiar de sute sau mii de ani.
Cum ajung PFAS în apă și alimenteStudiul a examinat apa de mare din apropierea unei stații de tratare a apelor uzate din Marea Britanie, care deservește o populație de peste 400.000 de locuitori. Înainte de deversarea apelor uzate, doar un singur tip de PFAS a fost detectat în apă. După procesul de tratare, însă, numărul substanțelor toxice a crescut la opt, inclusiv două care sunt deja interzise la nivel internațional. Această descoperire ridică semne de întrebare privind eficiența stațiilor de epurare și pericolele pe care le reprezintă pentru ecosistem.
Situația devine și mai îngrijorătoare când vine vorba de algele marine, care absorb aceste substanțe într-o concentrație de până la 6.000 de ori mai mare decât cea din apă. Aceasta creează un efect de „bioacumulare", prin care substanțele periculoase ajung în organismele peștilor și ale altor animale marine, iar în final, în alimentele consumate de oameni. Produse precum ambalajele alimentare, tigăile antiaderente, hainele impermeabile și produsele de îngrijire personală sunt surse majore de PFAS.
Impactul asupra sănătății oamenilorStudiile au arătat că expunerea la PFAS poate avea efecte devastatoare asupra sănătății, fiind asociată cu un risc crescut de cancer, probleme de fertilitate, astm și afecțiuni ale tiroidei. În Statele Unite, s-a constatat că 97% din populație are aceste substanțe toxice în sânge, conform unui raport al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Francesca Ginley, manager de politică chimică la Marine Conservation Society și co-autoare a studiului, avertizează că aceste substanțe vor afecta sănătatea oamenilor și mediul pentru generațiile viitoare, subliniind necesitatea interzicerii lor din toate produsele unde există alternative mai sigure.
În prezent, cercetătorii lucrează pentru a dezvolta metode mai precise de detectare a PFAS, pentru a îmbunătăți procesele de eliminare a acestora din apă și pentru a crea alternative sigure și prietenoase cu mediul. Studiul, publicat în revista de specialitate Chemosphere și menționat de Universitatea din Portsmouth, aduce în prim-plan nevoia unei acțiuni globale împotriva acestor „substanțe chimice eterne".
de pe realitatea.net
Sent via IFTTT
Niciun comentariu