România, fruntașă într-un top sumbru. Suntem primii în UE la numărul de oameni care mor înecați
Unu din cinci decese prin înec din Uniunea Europeană se petrece România, arată datele Eurostat, care ne plasează pe primul loc la acest capitol sumbru, cu un bilanț aproape dublu față de următoarea țară clasată, Franța.
21 de oameni s-au înecat, 72 au fost salvați, în 2024Marian Ciulei, șeful scafandrilor la ISU Dobrogea, spune că, în ultimii zece ani, el și colegii săi au recuperat din ape trupurile a aproximativ 180 de persoane. Copii, adulți, femei sau bărbați. „De foarte multe ori, când suntem solicitați noi, scafandrii, asta înseamnă că situația este deja foarte gravă. Practic, suntem cam ultima linie care intervine".
Colonelul spune însă că „am avut și cazuri fericite, când am reușit să salvăm oameni". Își amintește de o tânără de 18 ani din Republica Moldova, scoasă din mare de scafandri, spre sfârșitul sezonului, în Jupiter. Era arborat steagul roșu, adică marea era foarte agitată.„S-a aventurat alături de alți prieteni să intre în mare în jurul orei 23:00 – 23:30.
Nu au știut unde intră, nu au luat în calcul pericolul. Curenții din zona de dig, unde se aflau, curenții de fund ai mării, sunt cei mai periculoși – nu sunt vizibili cu ochiul liber", povestește Marian Ciulei.
Când prietenii au văzut că fata nu mai iese, tinerii au început să strige după ajutor, iar scafandrii au ajuns într-un timp foarte scurt: „Diferența a fost făcută de 30 de secunde, maxim un minut, cât mai avea până să se înece. Scafandrii au scos-o în viață, chiar dacă a mai avut nevoie de îngrijiri medicale", spune colonelul de la ISU Dobrogea.
„Sunt foarte multe cazuri și pe Dunăre sau canale ale Dunării sau lacuri, unde se aventurează, se plimbă și cu barca, nu își iau vestă de salvare cu ei", mai spune reprezentantul ISU Dobrogea.
În sezonul estival de anul acesta, numai pe litoral, 21 de oameni s-au înecat, în timp ce 72 au fost salvați de la înec, arată datele salvatorilor din județul Constanța.
De ce este România pe primul loc?5.224 de oameni au decedat prin înec în anul 2021 în Uniunea Europeană, aproape unul din cinci decese înregistrându-se în România: 1.020, ceea ce înseamnă 19,5%, arată cele mai recente date Eurostat.
Jumătate dintre decesele prin înec produse în anul 2021 în UE s-au înregistrat în doar 4 țări: România (1.020 – 19,5% din total), Franța (673 – 12,9% din total), Spania (510 – 9,8% din total) și Polonia (454 – 8,7% din total).
Cauzele pentru care avem cel mai mare număr de înecați din Uniunea Europeană sunt multiple, spune șeful scafandrilor de la ISU Dobrogea.Pe litoral, cea mai importantă este nerespectarea recomandărilor făcute de salvamari, în special a steagului roșu, când marea este agitată.
„Probabil mulți nu cunosc puterea curenților de fund ai mării, care te trag către fund foarte repede, practic vorbim despre secunde".Sunt și persoane care merg să înoate în mare în zone unde nu este marcat și balizat.
„Se aventurează să sară de pe stabilopozi, platforme, poduri. Plonjează în apă neștiind ce adâncime are, dacă sunt elemente care le pot pune viața în pericol", mai spune reprezentantul ISU.
Gabriel Bălan este secretarul general al Asociației Naționale a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România. De 23 de ani, asociația prestează servicii de salvamar pe plajele de pe litoralul românesc.
Până la geamandură nu i s-a întâmplat nimănui nimic, niciodatăDupă 23 de ani de experiență în domeniu, Gabriel Bălan consideră că „problema noastră cu mulți înecați" pleacă în primul rând de la „educația celui care vine să facă plajă și să înoate".
„Nu te trimite nimeni în apă când este marea agitată. Toate gropile, toată apa adâncă în zona de îmbăiere sunt semnalizate cu geamanduri. De acolo nu ai voie, decât cei care sunt avansați în înot și sunt obișnuiți cu valurile și curenții.
Până la geamandură nu i s-a întâmplat nimănui nimic, niciodată. Toată lumea care depășește acea limită până la care are voie orice începător să se îmbăieze în siguranță maximă o face pe răspunderea lui", afirmă șeful salvamarilor.
„Lumea tratează marea cu multă indiferență: crede că dacă a fost la un bazin de înot sau a înotat într-o baltă, poate să vină și la mare să înoate sau el știe să înoate oriunde", consideră Gabriel Bălan.
de pe realitatea.net
Sent via IFTTT
Niciun comentariu