Valeria Herdea (CNAS): Asigurații care și-au pierdut rețetele sau medicamentele în calamități vor putea obține altele

Aceste valori, potrivit CNAS, care constituie baza calculării sumelor ce se cuvin cabinetelor de medicină de familie pentru serviciile efectuate în relațiile contractuale cu casele de asigurări de sănătate, sunt:

- Pentru punctul „per capita" – 12 lei;

- Pentru punctul pe serviciu – 8 lei.

Prin același act normativ, de la 1 octombrie se majorează cu 11% valoarea punctului pe serviciu care constituie baza calculării sumelor ce se cuvin cabinetelor de medicină de specialitate clinică în ambulatoriu pentru serviciile efectuate în relațiile contractuale cu casele de asigurări de sănătate, respectiv de la 4,5 la 5 lei.

Pentru medicina dentară, în trimestrul IV 2024, se menține valoarea sumei orientative/medic specialist/lună la același nivel ca în primele trei trimestre ale anului.

O altă modificare importantă este că în situațiile de urgență sau în stările potenţial generatoare de situaţii de urgenţă, reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004, se aplică o derogare de la prevederile generale ale Contractului-cadru, în sensul că persoanele afectate de aceste situații pot beneficia o singură dată de o altă prescripție medicală pentru perioada acoperită de ultima rețetă eliberată de medicul prescriptor.

În acest mod, se asigură continuitatea tratamentului bolnavilor cu afecțiuni cronice, dacă situația de urgență a produs distrugerea prescripțiilor medicale sau a medicamentelor ridicate de pacienți din farmacie.

Actul normativ cuprinde și prevederi menite să scurteze traseul pacienților cu suspiciune de boală oncologică până la diagnosticare, respectiv traseul de monitorizare a pacienților diagnosticați cu boală oncologică.

Astfel, atât pentru persoanele care nu pot face dovada calității de asigurat cât și pentru cele asigurate, se introduce posibilitatea efectuării serviciilor paraclinice necesare diagnosticării de către medicii de specialitate din ambulatoriul clinic și medicii de familie, în limita dotărilor și competențelor, ca urmare a constatării suspiciunii bolii oncologice cu ocazia acordării consultației. Pentru transpunerea în practică a acestei prevederi, se vor încheia acte adiționale la contractele cu cabinetele respective, decontarea lunară a serviciilor menționate urmând să se facă la nivelul realizat, conform programului de lucru asumat și declarat în actul adițional.

În limita dotărilor și competențelor, aceleași cabinete vor avea și posibilitatea să efectueze investigațiile paraclinice necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu boli oncologice, în cazul în care aceste investigații se pot efectua în regim ambulatoriu, potrivit ghidurilor de practică medicală, avizate de Ministerul Sănătăţii.

Pentru creșterea accesului populației la servicii de depistare precoce a cancerului de col uterin și cancer mamar, se introduce și posibilitatea ca asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice să se acorde și prin cabinete mobile (unități medicale mobile, caravane medicale și cabinete medicale mobile), în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate.

În aplicarea Planului național de prevenire și combatere a cancerului, persoanele asigurate cu suspiciune de afecțiune oncologică care nu sunt transportabile cu mijloace de transport convenționale vor putea beneficia de transport sanitar neasistat dus-întors la ambulatoriul de specialitate clinic sau paraclinic pentru servicii necesare în vederea diagnosticării.

Actul normativ mai introduce și posibilitatea ca furnizorii de dispozitive medicale aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate să poată modifica preţurile de vânzare cu amănuntul şi sumele de închiriere ale dispozitivelor medicale transmise/depuse la contractare o singură dată pe an.

„Prin aceste măsuri inițiate de CNAS și Ministerul Sănătății venim în întâmpinarea unor nevoi reale ale pacienților, cum sunt cele generate de inundațiile din zona de est a țării, produse în luna septembrie 2024 și cele legate de diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor oncologice. Reiterăm angajamentul asumat la începutul acestui mandat de a asigura continuitatea accesului pacienților la asistența medicală prin decontarea serviciilor prespitalicești efectuate de medicii de specialitate din ambulatoriu, medicii dentiști și medicii de familie" – a declarat Valeria Herdea, președintele CNAS.

Pentru transpunerea în practică a noilor prevederi, în următoarea perioadă vor fi efectuate și modificările corespunzătoare în Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru.

 



de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list