Inundații România. Medicii veterinari curăță în urma dezastrului. Mii de animale și păsări au murit în urma potopului din Galați și Vaslui

Reprezentanţii ANSVSA au transmis, marţi, că participă, alături de alte instituţii, la intervenţii în zonele afectate de inundaţii.

SURSE - Se va convoca comitetul pentru situații de urgență la Galați

"Au fost transmise instrucţiuni Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţene (DSVSA) privind implementarea măsurilor de profilaxie generală şi specifică, ecarisare şi sănătate publică, pentru a preveni şi limita efectele inundaţiilor asupra sănătăţii animalelor. Potrivit monitorizării realizate de Celula de Criză din cadrul ANSVSA, cele mai afectate zone se regăsesc în judeţele Vaslui şi Galaţi, unde există peste cinci mii de gospodării care deţin animale", au transmis rprezentanţii ANSVSA.

Ei au menţionat că în urma numeroaselor dispariţii şi decese înregistrate în rândul animalelor, comisiile de inventariere, constituite prin ordinul prefectului la nivelul fiecărei localităţi afectate, includ reprezentantul DSVSA, medicul veterinar de liberă practică, reprezentantul teritorial al MADR - responsabil cu evaluarea valorii genetice a animalelor, precum şi primarul localităţii.

"Menţionăm că toate localităţile afectate de inundaţii sunt acoperite din punct de vedere al acţiunilor sanitar veterinare de câte o Circumscripţie Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru asistenţă. Conform datelor din Baza Naţională de Date – Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (BND), în cele 4.347 de exploataţii din localităţile afectate de inundaţii se regăsesc 7.148 de bovine, 2.002 de ecvine, 89.517 de ovine, 22.255 de caprine, 8.672 de suine şi 77.479 de păsări", a precizat sursa citată.

ANSVSA a menţionat că, până în prezent, au murit 67 de bovine, 27 de ecvine, 1.885 de ovine, 123 de caprine, 102 de suine, 6.286 de păsări, 56 de canide, 10 leporide şi 120 de familii de albine.

"În funcţie de concluziile comisiilor de inventariere şi de analiza de risc, DSVSA va dispune măsuri/restricţii sanitar veterinare suplimentare, în vederea asigurării unui status epidemiologic liber de boli infecto-contagioase la nivelul judeţului. ANSVSA va suplimenta, din cadrul DSVSA limitrofe, medici veterinari pentru operaţiunile complexe de ecarisare, neutralizare şi dezinfecţie", au mai afirmat reprezentanţii Autorităţii.



de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list