Ce ACTE sunt luate în calcul la "mica recalulare"? Trei EXEMPLE de situații în care adeverințele pot aduce venituri suplimentare

Directorul executiv al CJP Alba, Cornelia Miclea, a explicat că, în conformitate cu prevederile art. 155, alin. 1 din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a acesteia, pensiile se recalculează din oficiu, prin valorificarea din adeverinţele care îndeplinesc condiţiile de valabilitate şi legalitate a sporurilor/veniturilor nepermanente sau a veniturilor lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat contribuţia de asigurări sociale de stat, nevalorificate la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.

Trei situaţii legate de valorificarea adeverinţelor

A - Adeverințele emise anterior datei de 18.06.2021 (data de la care a intrat în vigoare Ordinul Ministrului Muncii și Protecției Sociale nr.487/2021) se vor valorifica dacă sunt îndeplinite doua condiţii:

1. îndeplinesc condițiile de valabilitate și legalitate, chiar dacă nu sunt conforme cu modelul prevăzut în anexa la Ordin şi

2. angajatorul a facut mențiunea că asupra veniturilor respective s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.

B - Adeverințele eliberate dupa data de 18.06.2021 (data de la care a intrat în vigoare Ordinul Ministrului Muncii și Protecției Sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor) se vor valorifica dacă sunt îndeplinite două condiţii:

-  este respectat modelul prevăzut în anexa la Ordin-  angajatorul a făcut mențiunea că asupra veniturilor respective s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.

În cele două situaţii, drepturile recalculate se acordă începând cu data de 1.09.2024.

C. - Adeverinţele eliberate după data de 01.09.2024, data de la care a intrat în vigoare Legea nr. 360/2023, se vor valorifica dacă sunt îndeplinite două condiţii:

1. este respectat modelul prevăzut în anexa 6 la lege

2. angajatorul a făcut mențiunea că asupra veniturilor respective s-a datorat contribuția de asigurări sociale de stat.

În această situaţie, drepturile de pensie vor fi recalculate și acordate cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii.



de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list