Cât de benefic este consumul de curcumină? Le face viața mai ușoară pacienților afectați de o boală genetică rară
Recent, cercetătorii din Italia au investigat potențialele beneficii ale curcuminei în contextul atrofiei musculare spinale (SMA), o boală rară și debilitantă care afectează neuronii motori și este caracterizată printr-o pierdere progresivă a funcției musculare și respiratorii.
O boală genetică rarăAtrofia musculară spinală este cea mai frecventă dintre bolile genetice rare și se datorează mutațiilor în gena SMN1, care sunt parțial compensate de gena SMN2. Stresul oxidativ crescut în celulele afectate de SMA a condus la explorarea potențialului curcuminei de a ameliora această condiție. Cercetătorii Raffaella Adami și Daniele Bottai de la Laboratorul de Fiziologie a Celulelor Stem Neuronale al Universității din Milano, în colaborare cu Monica Canepari de la Universitatea din Pavia, au efectuat studii pe modele de boală pentru a analiza impactul curcuminei asupra celulelor stem neuronale.
Ce au transmis cercetătoriiStudiile au arătat că curcumina ar putea influența pozitiv proprietățile fiziologice ale celulelor stem neuronale, atât sănătoase, cât și afectate de SMA. Conform cercetătorilor, curcumina poate activa un mecanism numit translocarea nucleară de Nrf2, care nu doar că generează factori antioxidanti, dar și stimulează producția proteinei funcționale SMN, esențială în combaterea SMA.
„Deși s-a demonstrat că antioxidantul olesoxime (un derivat al colesterolului, care acționează asupra mitocondriilor) are rezultate inadecvate pe termen lung în SMA, ar putea fi întreprinse abordări antioxidante alternative, inclusiv utilizarea curcuminei. Cel mai probabil, nu reprezintă un înlocuitor pentru noile medicamente eficiente disponibile pentru SMA. Totuși, acest tratament nutraceutic ar putea ajuta la îmbunătățirea calității vieții pacienților, care au un răspuns insuficient la astfel de medicamente. Vor fi necesare analize suplimentare pentru a descurca mecanismele moleculare implicate în efectele curcuminei asupra Nrf2 în modelul nostru de SMA", concluzionează Adami și Bottai.
Deși curcumina nu se prezintă ca un substitut pentru medicamentele moderne eficiente împotriva SMA, aceasta ar putea oferi un suport suplimentar în tratamentele existente, îmbunătățind astfel calitatea vieții pacienților care nu răspund suficient la terapiile curente. Este necesară continuarea cercetărilor pentru a înțelege pe deplin mecanismele moleculare prin care curcumina influențează Nrf2 și efectele sale în contextul SMA.
de pe realitatea.net
Niciun comentariu