Secretele plantelor. Cum comunică între ele, dar le pot transmite mesaje și oamenilor
Simt plantele durerea?
Spre deosebire de oameni și animale, plantele sunt considerate ființe lipsite de senzații și sentimente. Cercetări de ultimă oră, realizate în Anglia, arată, totuși, că și plantele reacționează la mediul în care trăiesc și pot, într-adevăr, să vadă, să atingă, să miroasă și să audă. Simt, așadar, plantele durere – atunci când le tăiem sau când le culegem? Majoritatea oamenilor de știință tind să spună că nu. Deși experimente realizate în laborator au dovedit că o roșie „țipă", atunci când este tăiată, durere nu simte. Plantelor le lipsește ceva crucial: un sistem nervos și un creier, care ar putea transforma percepția pericolului în senzații propriu-zise, potrivit Formula As.
Comunică plantele între ele?
Experimente uluitoare, realizate în America, încă din anii '60, au dovedit că o plantă, martoră la uciderea altei plante prin opărire cu apă, emite vibrații ce pot fi interpretate ca strigăte de ajutor. Există și plante care se folosesc de anumite emisii gazoase pentru a avertiza alte plante, atunci când se apropie un inamic. Cercetătorii au descoperit, de pildă, că fasolea emană anumite parfumuri amare, atunci când e atacată de acarieni. Ea produce, de asemenea, un nectar dulce, pentru a atrage furnici, care se hrănesc cu acarieni. În acest fel, planta nu numai că se apără, dar folosește și gazul pe care îl emite pentru a le semnala celorlalți reprezentanți ai speciei că se confruntă cu un pericol iminent.
Plantelor le place să le vorbești?
Dacă obișnuiți să vorbiți cu plantele din jur și să le alintați, să știți că acestea vă 'aud", chiar dacă nu în accepțiunea pe care o dăm acestei percepții în regnul animal. Mai precis, undele sonore și dioxidul de carbon emis atunci când vorbim favorizează creșterea plantelor. Experimentele au arătat chiar și că vorbele blânde le stimulează creșterea, în timp ce cuvintele urâte au efect opus.
de pe realitatea.net
Niciun comentariu