Grindeanu dă înapoi. A retras proiectul prin care pasagerii cu boli contagioase puteau fi dați jos din tren

„În urma propunerilor primite din partea societății civile, în cadrul procedurii de consultare publică, desfășurată în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a decis retragerea proiectului de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul feroviar din cadrul procedurii menționate", se arată într-un comunicat de la Ministerul Transporturilor. 

Ce prevedea controversata lege

Ce prevedea acest articol? Articolul 9, alineatul 3, punctul b) din OUG 7/2005 prevede excluderea de la transport a persoanelor care, din cauza bolii, pun în pericol sănătatea altor călători, cu excepția celor care rezervă întregul compartiment.

 

„În tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători, în afară de cazul în care călătoresc cu plata rezervării întregului compartiment. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs și care necesită intervenții de urgență trebuie să fie transportate până la prima stație, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferența dintre tarifele plătite și cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimația de călătorie, în condițiile prevăzute la art. 21."

Modificarea propusă elimină această excepție, interzicând complet accesul persoanelor bolnave care ar putea pune în pericol sănătatea altora.

Astfel, „În tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs și care necesită intervenții de urgență trebuie să fie transportate până la prima stație, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferența dintre tarifele plătite și cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimația de călătorie, în condițiile prevăzute la art. 21."

Grindeanu, despre propunerea ca persoanele bolnave să nu mai poată călători cu trenul: „Mi se pare corect"Grindeanu: Deocamdată e în dezbatere, e reglementare europeană

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, întrebat despre posibila interzicere a circulaţiei cu trenul a bolnavilor contagioşi, că nu s-a luat nicio hotărâre, este în dezbatere publică şi este o reglementare europeană transpusă în legislaţia de la noi.

„Ştiu că e în dezbatere acest proiect. Nu e hotărâre luată (…). Din ce mi-au spus colegii de la CFR, dar am să-i rog să vină cu cu detalii suplimentare, este o reglementare europeană transpusă în legislaţia de la noi. N-a fost luată încă decizia, dar, vă repet, e vorba de boli contagioase şi este vorba de o transpunere a unor reglementări europene. Pentru norme, pentru toate lucrurile ulterioare, colegii mei vă vor da detalii. Suntem în perioada de dezbatere publică, aşteptăm, fiind dezbatere publică, propuneri constructive, dar mie mi se pare de bun simţ dacă ai o boală contagioasă, repet, să nu poţi să circuli chiar aşa, să împrăştii acea boală", a spus Grindeanu.



de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list