Aparatele drugtest dau rateuri multe, deși au costat o avere: unul singur ajunge la 14.000 de lei
Aparatele DrugTest, devenite infame pentru rezultatele fals pozitive, au costat statul român peste 11 milioane de lei, atrage atenția vineri, 16 august, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS). Asociația subliniază că a cerut autorităților să publice rata de eroare a aparatelor, dar nu a primit răspunsuri până la acest moment.
Lista medicamentelor care te lasă fără permis. Multe pastile pentru răceală și simple dureri pot da rezultat fals pozitiv la testele antidrogInspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a răspuns unei solicitări formulate de FACIAS, spunând că folosește în prezent 800 de dispozitive marca Drager DrugTest 5000, fiecare costând 14.000 de lei. În total, fondurile alocate pentru cumpărarea aparatelor însumează 11,2 milioane de lei sau 2,2 milioane de euro. Aparatele dau rezultate eronate în jumătate din cazuri, generând abuzuri, susține fundația.
"Aceste aparate, menite să depisteze consumul de substanţe stupefiante, au ajuns să fie un simbol al abuzurilor şi al risipei banilor publici. De ce? Pentru că marjă de eroare a acestor aparate folosite pentru detectarea şoferilor care au consumat substanţe interzise este foarte mare. La Iaşi, de exemplu, aproape jumătate din rezultatele acestor teste s-au dovedit a fi fals-pozitive, ceea ce a dus la numeroase sancţiuni şi dosare penale abuzive. Cine răspunde pentru aceste abuzuri? Cine plăteşte pentru prejudiciile provocate cetăţenilor sancţionaţi abuziv?", a transmis FACIAS într-un comunicat de presă publicat vineri.
Decizie halucinantă în justiție: șoferii cu rezultat fals pozitiv la drugtest nu vor putea primi despăgubiri în instanțăÎn prezent, IGPR vrea să cumpere noi aparate, cu acuratețe mai mare. Autoritățile nu au comunicat care este rata de rezultate fals pozitive a aparatelor folosite în prezent și acuratețea celor pe care vor să le cumpere. În plus, fundația cerut informații și despre substanțele premise, de la alimente la suplimente, care pot provoca rezultate false.
"Poliţia Română şi Ministrul Afacerilor Interne trebuie să lămurească această situație", mai transmite fundația.
de pe realitatea.net
Niciun comentariu