Sfaturile lui Socrate, părintele filozofiei. Adevărate lecții de urmat, chiar și în zilele noastre

Socrate, părintele filozofiei

Socrate a trăit în Atena, între anii 470-399 î.Hr. A fost considerat părintele filozofiei și unul dintre cei mai iluștri filozofi. Despre viața sa se cunosc foarte puține, deoarece nu a lăsat nimic scris. Majoritatea lucrurilor cunoscute despre el provin, în special, din dialogurile cu cel mai renumit student al său, Platon.

Socrate nu a scris nicio operă, crezând că fiecare trebuie să-și dezvolte propriile idei, însă înțelepciunea sa a fost transmisă mai departe de către discipolii săi. Printre aceștia se numără și Xenofom, Antistene, Aristip.

Celebrele sale sfaturi

Iată câteva dintre celebrele sale citate, care au inspirat omenirea de-a lungul secolelor și de care ar trebui să ținem cont cu toții.

„Adevărata înțelepciune înseamnă să-ți recunoști propria ignoranță!""Cine vrea să miște lumea, trebuie mai întâi să se miște el însuși."„Cu cât ai nevoie de mai puțin, cu atât te apropii mai mult de zei."„Există doar un bine: cunoașterea. Există doar un rău: ignoranța."„Frumusețea este o tiranie de scurtă durată."„Ignoranța este originea tuturor relelor."„Invidia este ulcerul sufletului."„Vorbește pentru a te cunoaște."„În fiecare om sălășluiește un soare, totul este să-l lăsăm să strălucească."„În nicio împrejurare nu este bine și nici cinstit a săvârși nedreptatea. Prin urmare, nici când cineva a îndurat o nedreptate, nu trebuie să o întoarcă."„Înainte de a spune ceva, asigură-te că ceea ce spui este cu adevărat bun și util."„Întăriți trupul vostru prin muncă și mintea voastră prin studii."„Înțelepciunea începe prin definirea termenilor."„Nu a trăi este de mare preț, ci a trăi cinstit."„Nu lăsa să crească iarba pe drumul prieteniei."„Nu poți vindeca trupul fără să vindeci sufletul."„O viață frumoasă și utilă este aceea în care gândirea și acțiunea se susțin neîncetat una pe cealaltă."„Viața necercetată nu merită trăită."„Virtutea constă în a nu depăși măsura cu nimic."„Vom câștiga prietenia unui om, cultivând în noi însușirile pe care le prețuim la el."„Trebuie să mănânci ca să trăiești, nu să trăiești ca să mănânci."

de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list