PSD susține agricultorii români cu sume mari pentru a reface producția internă a cărnii de porc, ca să scădem factura porcului de import de 1 miliard de euro
Conform ultimelor date ale Institutului Național de Statistică, deficitul comercial cu mâncare a ajuns, la sfârșitul ultimului trimestru al anului trecut, la aproximativ 1,3 miliarde de euro. În 2023, doar importurile de carne de porc au trecut de valoarea de un miliard de euro, arată INS, după o creștere valorică de 27,6% și cantitativ cu 1,5%, față de 2022. Datele statistice arată că în privința cărnii de porc, România poate asigura în prezent doar 40% din consumul intern anual.
Sprijinul PSD pentru crescătorii de animale țintește scăderea dependenței României de importuri
Un total de 1,409 mld. lei, prin scheme de stat, a fost acordat crescătorilor de porci și păsări, facilitând crearea a 25 de ferme noi pentru porci și 38 de ferme pentru păsări. Această inițiativă a dus la creșterea capacității de producție și la îmbunătățirea infrastructurii în sectorul zootehnic.
La 18 iulie, premierul a anunțat și suplimentarea, din Fondul de rezervă bugetară, a sprijinului pentru creșterea suinelor și avicol cu încă 60 mil. euro.
Doar în primele luni ale acestui an, peste 1 mld. euro au ajuns ca subvenție la fermierii români, iar în ultimele 11 luni aproape 1,6 mld. euro s-au alocat pentru programe care susțin industria alimentară și agricultura.
Programul INVESTALIM, destinat înființării și extinderii unităților de procesare, s-a bucurat de un succes imens încă de la debut. Cu un buget de 600 mil. euro pentru perioada 2023-2026, acest program a înregistrat încă din prima sesiune 49 de solicitări în valoare totală de peste 1 mld. euro, evidențiind interesul major al fermierilor pentru dezvoltare.
Sprijinul Guvernului Ciolacu pentru agricultură, cel mai mare din ultimii 34 de ani
Guvernul condus de Marcel Ciolacu a înregistrat un record în sprijinul acordat agriculturii, alocând în ultimul an 2% din PIB acestui sector vital. Cu un total de 3,2 mld. euro distribuiți prin 47 de programe și măsuri de sprijin, fermierii români beneficiază acum de o susținere financiară fără precedent în ultimii 30 de ani.
Unul dintre cele mai inovative programe este „Rabla pentru tractoare", lansat în 2024, care oferă fermierilor un sprijin nerambursabil de până la 20.000 de euro pentru achiziționarea de tractoare noi. Acest program nu doar că susține producția internă de utilaje agricole, dar îi încurajează și pe tinerii fermieri să își dezvolte propriile afaceri.
Programul Rural Plus, aprobat în aprilie 2024, oferă garanții de stat pentru creditele fermierilor, facilitând accesul acestora la finanțare. Fermierii pot obține credite garantate de stat în limita a două milioane de euro, susținând astfel investițiile și modernizarea în sectorul agricol.
de pe realitatea.net
Niciun comentariu