Cum recunoști abuzul emoțional în cuplu. Când relația a devenit toxică și trebuie să te retragi

Abuz emoțional, acest act psihologic este frecvent întâlnit în cupluri. Cu toate acestea, nu de puține ori ne este greu să recunoaștem acest lucru. Iată cum îți dai seama că ești abuzat emoțional și ce trebuie să faci pentru a ieși dintr-o astfel de situație.

Cum se manifestă un abuz emoțional

Psihologii susțin că abuzul emoțional este mult mai nociv decât abuzul fizic, iar acest lucru este dovedit științific. Abuzul psihic distruge încrederea în sine și stima de sine.

De asemenea, abuzul emoțional poate lăsa urme adânci în suflet, iar acest lucru necesită un tratament de lungă durată.

Iată care sunt semnele unui abuz emoțional, conform psihologilor.

Umilința

Umilința este primul semn al abuzului psihic. Abuzatorul te umilește și îți degradează imaginea. Îți vorbește urât, te ia peste picior, iar dacă îi spui că te deranjează, abuzatorul folosește diverse tertipuri. Spre exemplu îți spune că ești prea sensibil, și de asemenea, susține că tu nu ai dreptate și că ceea ce spui tu este greșit.

Aceste lucruri vor duce la scăderea încrederii de sine și îți poate distorsiona imaginea despre tine. Poți ajunge să crezi că într-adevăr ceea ce ți se spune poate fi adevărat.

Controlul, un semn al unui abuz emoțional

Controlul este un alt semn al abuzului psihic. Un prim semnal este atunci când o persoană încearcă să te domine și să-ți controleze acțiunile. Indiferent ce faci, abuzatorul te va face să crezi că el trebuie să știe tot ceea ce faci. Va râde de planurile și acțiunile tale. Va minimiza tot ceea ce faci pentru ca tu să te simți neimportant sau ceea ce faci tu să pară nesemnificativ. În timp, vei ajunge să ceri aprobarea sa pentru orice decizie vrei să iei, fiind dependent de deciziile si aprobările sale.

Acuzarea și vina

Abuzatorii nu-și vor cere niciodată scuze. Ei te vor acuza pe tine pentru orice. Vor da vina pe toată lumea, însă ei nu vor recunoaște niciodată că au greșit. Vor face în așa fel încât să pară că este doar vina ta, astfel încât tu să ajungi să-ți ceri iertare de la el, chiar dacă nu este vina ta. Mai mult, vor maximiza orice acțiune a ta pe care o consideră ei greșită, pentru a te face să te simți vinovat.

În multe situații, dacă încerci să-l confrunți pe agresor, acesta va reacționa dur, agresiv și poate deveni ușor irascibil. Practic, nu poți discuta cu el ceea ce te deranjează, considerând mereu că el deține dreptatea supremă.

Neglijarea și izolarea

Alte semne că te afli într-o situație abuzivă sunt neglijarea și izolarea. În multe situații abuzatorul aplică tratamentul tăcerii, atunci când ai greșit față de el. Nu de puține ori, cel abuzat nici nu înșelege unde a greșit, însă, constată că este neglijat de partenerul abuzator care-l poate trata cu indiferență, ignorându-l total. Acest lucru poate fi extrem de dureros pentru cel abuzat.

Conform psihologilor, izolarea poate avea două direcții. Atunci când abuzatorul blochează comunicarea cu el sau cea de a doua direcție, când acesta îți blochează comunicarea cu familia sau cu prietenii. Abuzatorul se va supăra atunci când vrei să aloci din timpul tău celor apropiați ție. Spre exemplu, să vrei să ieși în oraș cu prietenii tăi poate fi un motiv supărător pentru un partener abuzator psihic.

Încălcarea limitelor personale, un abuz emoțional

Când cineva ia deciziile pentru tine și te tratează ca pe o extensie a ta, el comite un abuz psihic. Întrucât el te tratează ca și cum ați fi o singură persoană și nu are limite pentru relații. Practic îți îngrădește spațiul personal și nu te lasă să decizi ce consideri tu că este mai bine pentru tine.

Psihologii sunt de părere că abuzul emoțional nu este un lucru pe care trebuie să-l tolerezi. De asemenea, sfatul psihologilor este de a pela la ajutorul de specialitate atunci când simți că situația te depășește.

 

 

 



de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list