Cine a fost primul român din istorie medaliat cu aur la Jocurile Olimpice

„O strălucită performanță a obținut astăzi în cadrul turneului olimpic de tir de la Helsinki reprezentantul Republicii Populare Române, Iosif Sârbu. Participând la proba de armă liberă-culcat alături de cei mai buni trăgători din lume, Iosif Sârbu a reușit să realizeze 400 de puncte din 400 posibile. Această performanță egalează recordul mondial al probei și constituie totodată un nou record al Republicii Populare Române. Cu această performanță Iosif Sârbu a cucerit titlul de campion olimpic și a adus Patriei noastre prima medalie olimpică de aur", se anunța în cadrul știrilor de la Radio România. Iosif Sârbu nu a fost singurul sportiv român care a urcat pe podium la evenimentul sportiv desfășurat în Finlanda, alături de el au mai cucerit medalii: pugilistul Vasile Tiță – medalia de argint la categoria mijlocie, boxerul Gheorghe Fiat – bronz la categoria semiușoară și Gheorghe Lichiardopol – bronz în competiția de pistol-viteză.

În Poligonul Malmo, pe 29 iulie 1952,  Iosif Sîrbu și-a pus în gând să le arate campionilor olimpici ai probei, finlandezul Mantari și rusul Boris Andreev, cine e el. S-a ambiționat și a reușit nu mai puțin de 33 de focuri în centrul țintei, spre deosebire de 28 ale rusului Boris Andreev. A reușit să atingă recordul de 400 de puncte și, pentru prima dată, imnul național al României se auzea la o ediție a Jocurilor Olimpice. La doar 27 de ani, Iosif Sârbu intra în istorie, devenind primul campion olimpic al României.

Din păcate, efortul extrem de mare și des pe care l-a depus în antrenamente și concursuri a avut și un cost: ochiul drept i-a fost foarte afectat. Medicii l-au anunțat că își va pierde vederea complet și l-au sfătuit să renunțe cât mai poate.  Ulterior, Iosif Sîrbu a concurat și la JO Melbourne 1956 și JO Roma 1960, dar fără a mai urca pe podium. Din motive neștiute, primul campion olimpic al țării a decis brusc să își încheie socotelile cu viața, fiind găsit mort,  pe data de 23 septembrie 1964, în poligonul de la Tunari care astăzi îi poartă numele.

„În marele concert al sportului, tirul reprezintă muzica de cameră. E o sonată pentru vioară solo. Totul e limpede și viguros. Și trăgătorul e singur. E doar cu sine însuși,  în tir totul e grav și profund. Aici nu e teren de fotbal, ci o catedrală a sportului. Dacă vreți să intrați în ea, pășiți în vârful picioarelor, iar dacă aveți alte gânduri, dispăreți repede, că pe aici se mai răsucesc și urechi…", povestea Iosif Sîrbu.

 La Jocurile Olimpice de la Helsinki, România a fost reprezentată de 114 sportivi, care au concurat în 15 probe: atletism, baschet, box, caiac canoe, canotaj, ciclism, echitație, fotbal, gimnastică, haltere, lupte, natație, polo pe apă, scrimă și tir.SURSA

de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list