Acestea sunt animalele și păsările ocrotite de lege în România. Ce riscă cei care le vânează

În general, reglementările de protecție se aplică nu doar animalelor sălbatice de dimensiuni mari, ci și speciilor mai mici, cum ar fi șerpii, broaștele sau insectele rare.

Aceste reguli sunt menite să protejeze întreaga biodiversitate a ecosistemelor noastre naturale și să promoveze conservarea speciilor sălbatice pe termen lung. 

Lista speciilor protejate din România este una impresionantă și conține viețuitoare de care probabil mulți dintre noi nici nu am auzit. De aceea este bine să știm cine se află pe această listă, pentru a fi mai atenți în cazul unei eventuale întâlniri cu ele.Spretele (Popetele);Păstrăvul;Broasca ţestoasă dobrogeană;Broasca ţestoasă din Oltenia;Şarpele de nisip;Şarpele lui Esculap;Şopârla de nisip;Vipera;Cocoşul de mesteacăn;Cocoşul de munte;Corbul;Dropia;Spârcaciul;Egreta mare;Egreta mică;Lebăda cucuiată;Lebăda de iarnă;Lopătarul Platalea;Pelicanul comun;Pelicanul creţ;Piciorongul;Stârcul cenuşiu;Sfrânciocul mare;Rândunica;Şerparul;Şorecarul;Şorecarul încălţat;Uliul alb;Uliul sur;Viesparul;Vînturelul de seară;Vînturelul roşu;Vulturul codalb;Vulturul hoitar;Vulturul pescar;Vulturul pleşuv;Vulturul pleşuv;Gaia roşie Milvus;Huhurezul de pădure;Huhurezul mare;Liliac;Capra neagră;Râsul;Ursul carpatin;Zimbrul.

Alfred Bulai, SUSPENDAT din toate funcțiile! SNSPA: Îi rugăm pe cei care susţin că „se ştia" să se adreseze instituţional

Care sunt pedepsele pentru cei care vânează animale protejate de lege?

Vânătoarea animalelor sau a păsărilor protejate este reglementată de legea nr 497 din 9 noiembrie 2006. Conform portalului legislativ, „se pedepsește cu amendă corecțională de lei 1.500.000 până la 7.500.000 lei și cu închisoare corecțională dela 15 zile la 3 luni".

Ce animale pot fi vânate în România

În țara noastră există anumite animale a căror vânătoare este permisă. România are un habitat ideal pentru o varietate de animale și păsări sălbatice, oferind oportunități excelente pentru pasionații de vânătoare de a-și dezvolta hobby-ul.

Cel mai vânat animal de la noi din țară este mistrețul. Perioada de vânătoare pentru aceasta este între 1 august și 15 februarie.

Ursul brun, un animal a cărui vânătoare a stârnit controverse în spațiul public

Ursul brun este și el vânat la noi în țară, dar în două perioade diferite, între 15 septembrie și 31 octombrie și între 15 martie și 15 mai.

Pe 23 iulie 2024, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se reglementează numărul de exemplare de urși care pot fi vânate.

Legea a fost adoptată în regim de urgenţă, recent, de deputaţi, în urma tragediei de pe Jepii Mici, din Munţii Bucegi, unde o tânără a fost omorâtă de un urs, în timp ce se afla în drumeţie.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru completarea art. 1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Suma impresionantă primită de David Popovici pentru aurul Olimpic la Paris 2024

Legea a fost adoptată în Parlament în condițiile în care NU există o situație exactă a numărului de urși din România, deși a fost început un recensământ.

Proiectul prevede, pentru anii 2024 şi 2025, uciderea unui număr de 426 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

Alte animale care se pot vâna în România

Fanii vânătorii pot alerga și după iepuri, care sunt vânați intens în țara noastră, mai ales între 1 noiembrie și 31 ianuarie. Fazanul, gâsca și rața sălbatică, precum și păsări ca porumbelul, potârnichea și preplița sunt considerate alte opțiuni excelente pentru vânătoare în România. Perioada optimă pentru vânarea fazanului se întinde de la 1 octombrie până la 28 februarie.

Este important ca orice fel de vânătoare să fie practicata în conformitate cu legile și regulamentele în vigoare pentru a proteja atât animalele, cât și habitatul natural în care acestea trăiesc.

Ce a pățit un bărbat de 62 de ani care înjura copiii într-un parc. A fost nevoie de intervenția polițiștilor ca să îi potolească dispoziția certăreață

de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list