Şeful de la Imigrări Caraş-Severin, arestat preventiv pentru luare de mită și abuz în serviciu. Sumele uriașe, puse în joc: ce au descoperit procurorii DNA

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat încă de miercuri că Vali Mitruș a fost reținut pentru 24 de ore. Alţi doi funcţionari ai instituţiei, Andrei Huniadi și Cristian Oncică, şi administratorul unei firme au fost plasaţi sub control judiciar, în dosarul care vizează o grupare de trafic de migranți condusă de un fost ofițer al Ministerului de Interne.

Angajații de la Imigrări sunt acuzați că au primit mită de la oameni de afaceri între 2.100 lei şi 22.000 de euro, pentru emiterea avizelor de muncă şi prelungirea nelegală a dreptului de şedere în România pentru peste 1.137 cetăţeni străini, majoritatea din Pakistan şi Bangladesh.

După obținerea avizelor de muncă, o parte dintre cetățenii străini au fost cazați fără forme legale și plasați ilegal pentru a munci la alte societăți. Ceilalți ar fi fost preluați direct de persoane din rețelele de traficanți de migranți și călăuziți spre state din Vestul Europei, trecând ilegal frontiera României.

Mită de la oameni de afaceri pentru a emite avize de muncă în cazul a peste 1.100 de cetățeni străniProcurorii spun că ancheta vizează modalitatea în care angajați ai Biroul pentru Imigrări Caraș Severin ar fi încălcat, în schimbul unor sume de bani, dispozițiile legale prevăzute atât în legislația pe linie de migrație, cât și în normele metodologice stabilite pe linie de muncă, în legătură cu primirea, șederea și dreptul la muncă al cetățenilor străini pe teritoriul României.

Conform DNA, în perioada 2022 - 2023, direct sau prin intermediar, Vali Mitruș și Andrei Cătălin Huniadi, cu ajutorul colegului lor Cristian-Arthur Oncica, ar fi primit de la mai mulți oameni de afaceri implicați în migrația ilegală sume de bani cuprinse între 2.100 lei și 22.000 de euro.

Mita a fost dată, spun procurorii, pentru emiterea avizelor de muncă și prelungirea ilegală a dreptului de ședere în România în cazul a peste 1.137 cetățeni străini (majoritatea din Pakistan și Bangladesh - peste 80%), dar și din Sri Lanka, India, Nepal și Sudan.

După emiterea avizelor de muncă, o parte dintre cetățenii străini care ar fi intrat în țară ar fi fost preluați de reprezentanții firmelor pentru care ar fi fost eliberate documentele respective, cazați fără forme legale în diferite locații și plasați în mod nelegal pentru a munci la alte societăți.

Ceilalți ar fi fost preluați direct de persoane care ar fi făcut parte din rețelele de traficanți de migranți și călăuziți spre state din Vestul Europei, trecând ilegal frontiera de stat a României.



de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list