ALEGERI 2024. Cum se votează la locale și europarlamentare. Tot ce trebuie să știi

Pe 9 iunie 2024, în România, vor avea loc două scrutinuri importante: alegerile europarlamentare și alegerile pentru autoritățile publice locale. Cetățenii cu drept de vot vor primi cinci buletine pentru a-și exprima preferințele.

Alegerile locale

La alegerile locale pot participa cetățenii români cu drept de vot care au cel puțin 18 ani și au domiciliul sau reședința în România. Aceștia pot vota doar în localitatea de domiciliu sau reședință, iar alegerile se desfășoară pe baza unei liste electorale permanente. Lista este actualizată de primari și îi cuprinde pe toți cetățenii cu drept de vot.

La acest tip de scrutin nu se poate vota în străinătate. Există, în schimb, liste speciale complementare, pe care sunt incluşi cetăţenii UE cu reşedinţă în România, care pot vota pentru autorităţile locale

Alegerile europarlamentare

La alegerile europarlamentare, cetăţenii români îi pot vota pe cei 33 de europarlamentari români în PE atât în ţară, cât şi în străinătate.

În ţară, se poate vota pe lista permanentă la secţia de votare, unde este arondat alegătorul conform domiciliului sau reşedinţei sau în orice altă secţie de votare din afara localităţii respective, pe listele suplimentare.

Secţiile de votare din România vor fi deschise între orele 7.00-22.00. La fel ca la alegerile locale, cetăţenii care la ora 22.00 se află în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând afară, pot să voteze până la ora 23.59.

În străinătate, se poate vota la oricare din secţiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare. Votul nu este condiţionat de înscrierea în Registrul electoral specific pentru aceste alegeri şi nici de domiciliul/reşedinţa obligatorii în străinătate.

Cetăţenii cu drept din ţară de vot vor primi 5 buletine:

unul pentru alegerea europarlamentarilor unul pentru alegerea consiliului local unul pentru alegerea primarului unul pentru alegerea consiliului judeţean unul pentru alegerea preşedintelui de CJ

Alegătorii vor vota pentru cele două scrutine la aceeaşi secţie de votare.

În Bucureşti, alegătorii vor primi tot 5 buletine de vot pentru:

alegerea europarlamentarilor alegerea primarului de sector alegerea consiliul local de sectoralegerea primarului general alegerea consiliului general Alegeri locale 2024. Candidaţii la Primăria Bucureşti şi la cele de sector. Ordinea pe buletinele de vot

de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list