Reducerea efectelor fumatului, o realitate. Știința trebuie să depășească inerția ideologică

Această neînțelegere poate deveni o barieră pentru fumători să treacă la alternative cu risc mai scăzut, de aceea știința trebuie să depășească inerția ideologică și să susțină modelarea unor îndrumări clare, în beneficiul tuturor. Acestea sunt principalele concluzii ale conferinței internaționale Global Tobacco and Nicotine Forum la care au participat specialiști internaționali, experți în sănătate publică și reprezentanți ai comunității științifice.

 

Realizarea potențialului de reducere a efectelor fumatului, așa cum a demonstrat Suedia, prima țară care a ajuns la dezideratul de țară fără fumători, necesită un angajament de colaborare din partea tuturor părților interesate pentru a pune binele publicului în prim – plan, în detrimentul dogmei, au declarat la unison specialiștii prezenți la eveniment. 

 

"În ceea ce privește tranziția de la fumat la țigările electronice sau la celelalte alternative care nu implică arderea tutunului, asistăm în prezent la o tranziție similară celei de la benzină la mobilitatea electrică. Însă vorbim în continuare de foarte multe percepții greșite, între care cea mai frecventă este cea legată de riscul asociat consumului de nicotină. Nicotina este o moleculă  extrasă din planta de tutun și este important de reținut că nu nicotina, ci inhalarea fumului generat prin arderea plantei de tutun este nocivă. Așa că trebuie să facem o diferență clară între această moleculă și consumul plantei prin ardere, pentru că în ceea ce privește utilizarea nicotinei există chiar posibile zone terapeutice pentru utilizarea acesteia," a declarat Michael Strupp, profesor de neurologie la Facultatea de Medicină a Universității Ludwig Maximilians din München.

 

În prezent, omenirea are ocazia de a face tranziția de la produsele care implică ardere la o lume fără fum, bazată pe cercetare științifică și pe angajamente ferme pentru reducerea efectelor fumatului, au mai declarat participanții la eveniment, cu condiția ca toți actorii implicați să colaboreze în mod activ pentru a acorda prioritate milioanelor de oameni din întreaga lume. "Cheia pentru a face progrese în corectarea percepțiilor greșite cu privire la profilul de risc al produselor care nu implică ardere și al nicotinei în general se rezumă la îmbunătățirea înțelegerii, a comunicării clare, informate și susținute de știință din partea grupurilor cheie. În timp ce publicațiile importante care susțin abordarea de reducere a riscurilor devin din ce în ce mai relevante în toată lumea, trebuie făcut mai mult pentru a amplifica aceste mesaje și a ne asigura că acestea ajung la comunitatea medicală de primă linie", a declarat James Murphy, director pentru știință și cercetare în cadrul BAT, unul dintre cei mai mari producători din domeniu și liderul pieței tutunului din România.

 

Suedia și Marea Britanie, repere clare pentru reducerea fumatului

 

Suedia, care a reușit să diminueze rata fumatului până la aproape 5% prin adoptarea snus-ului, un produs alternativ cu nicotină pentru uz oral, dar și Marea Britanie care, la nivel de politică de sănătate publică, își încurajează fumătorii să treacă la vaping, sunt modele de succes în ceea ce privește implementarea de reglementări eficiente pentru reducerea efectelor fumatului, au declarat specialiștii prezenți la eveniment.

 

"Dacă ne uităm la Suedia și la mesajele publice ale acestei țări despre nicotină, acestea transmit că nu există nicio legătură între nicotină și bolile cronice. Acesta este un mesaj de sănătate publică transmis clar și cu acuratețe, în timp ce alte țări încă lasă de dorit la capitolul comunicare publică," a arătat în cadrul conferinței Delon Human, medic specialist și președinte al organizației internaționale Health Diplomats. 

 

De anul trecut, și Marea Britanie a implementat, la nivel de strategie de sănătate publică, programul "Swap to Stop" ("Schimbă pentru a renunța"), prin care promovează trecerea de la țigări la produse pentru vapat, drept o alternativă mai puțin riscantă pentru fumători.

 

În prezent există trei categorii de produse din tutun și nicotină care nu implică ardere, prezente și în România – produsele care încălzesc tutunul, produsele pentru vapat și pliculețe cu nicotină pentru uz oral.

 

 

 

 

 



de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list