Ce ar putea primi Armata României la schimb pentru sistemul Patriot trimis în Ucraina

Romania va trimite, aproape sigur un sistem Patriot in Ucraina, dar doar după aprobarea CSAT. Președintele Iohannis a declarat destul de clar că, din cele 4 sisteme aflate în dotarea Armatei, România NU va renunța la sistemul deja operaționalizat. (Probabil, va fi trimis sistemul care se află în etapa cea mai puțin avansată de integrare în structura de forțe ale Armatei României).

Eventualele asigurări de securitate pentru Romania trebuie analizate mult mai profund, așa cum declara și generalul de brigadă (r.) Mircea Mîndrescu, pentru DefenseRomania.

"Alături de capabilitățile pe care România le deține, există și un context internațional, pentru că noi depindem de sprijinul altora (în cazul unui atac de mare amploare - n.r.). România poate face față unor provocări militare, dar până la un anumit nivel", remarcă generalul Mîndrescu.

Miza este mult mai mare decât se vede la prima vedere. România poate  demonstra că este un partener cu adevărat strategic pentru politica SUA. "Se joacă și relația noastră cu Washingtonul, așa cum a fost și participarea noastră cu trupe în Irak sau Afganistan", atrage atenția și Ștefan Popescu, fost secretar de stat în MAE.

Alianța Dreapta Unită: Scandal după eșecul mitingului de la Timișoara

Ce ar putea primi România  la schimb

Avem patru sisteme Patriot, din care un sistem este operaționalizat, unul este aproape operaționalizat și încă două sunt în curs de operaționalizare.

Orice soluție ar alege planificatorii militari aliați, acoperirea României trebuie să rămână la același nivel, subliniază generalul. Măsurile trebuie să țină seama inclusiv de scenariul care generează cel mai grav impact posibil.

Putem bănui că România ar putea primi un fel de "pachet compensatoriu", care va include probabil un mix format din măsuri descurajare/apărare și acțiuni de reasigurare, realizate de SUA, în cooperare cu celelalte state aliate. 

Pe palierul de descurajare și apărare

Nu este exlusă dislocarea unor elemente de apărare aeriană cu rază scurtă sau chiar medie de acțiune.

În măsura în care vor fi disponibile, vorbim aici de sistemele norvegiano-americane antiaeriene cu rază medie NASAMS (poate chiar și sistemul german IRIS-T sau sistemele franco-germane SAMP/T, ultimele fiind oarecum similare cu Patriot).

Nu poate fi exclus ca SUA să transfere temporar în România un sistem THAAD, care completează sistemul Patriot la altitudini mult mai mari. Sistemul THAAD a fost utilizat pentru prima dată în luptă în 2022, când a distrus o rachetă balistică cu rază medie, folosită de rebelii Houthi pentru a ataca o instalație petrolieră din Emiratele Arabe Unite din apropierea bazei aeriene Al-Dhafra.

Cât de pregătită este România să cedeze un sistem Patriot Ucrainei. Verdictul experților militariMăsuri de reasigurare

Aliații ar putea aduce mai multe F-16, Rafale sau Eurofighter pe teritoriul României, care să fie integrate în sistemul antiaerian și să consolideze capacitățile pentru misiunile de Poliție Aeriană Întărită.

 "O combinație între THAAD - capabil să intercepteze armament balistic - și aeronavele care pot intercepta drone și racehte de croazieră ar putea compensa capabilitatea integrată care este Patriot", evaluează generalul Mîndrescu.

Orice soluție ar alege aliații pentru a compensa apărarea României trebuie să țină seama de câteva principii, mai arată generalul Mîndrescu, care nu exclude nicio variantă pentru protejarea cerului României.

"Dacă în planificarea militară nu dai dovadă de flexibilitate, vei avea mari probleme. Realism, obiectivitate și deschidere în gândire pentru a realiza sarcinile operaționale", sunt condiții esențiale pentru a avea o planificare eficientă, conchide generalul.

Reacţia purtătorului de cuvânt al BOR, după Eurovision: Victoria lui Nimeni (Nemo), una zdrobitoare asupra firescului



de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list