Animalul - considerat inginer. Își face casă cu 3 camere și a fost reintrodus în țara noastră
Castorul este recunoscut pentru capacitatea sa remarcabilă de a construi adăposturi complexe, adesea cu până la trei camere distincte.
Aceste camere sunt folosite pentru dormit, depozitarea hranei și igienă. În plus, castorii sunt cunoscuți pentru abilitatea lor de a modifica peisajul înconjurător, creând mlaștini favorabile plantelor hidrofile și altor specii dependente de apă.
„Chiar dacă construcțiile castorilor pot uneori să afecteze locuințele oamenilor sau plantațiile agricole, beneficiile lor ecologice sunt semnificative", spun experții.
Aceste animale sunt unice în lumea animală datorită capacității lor de a construi diguri și de a modela peisajul în moduri care susțin diverse ecosisteme.
Reintroducerea castorilor în RomâniaCastorii au dispărut de pe teritoriul României la sfârșitul secolului XIX, în mare parte din cauza vânătorii excesive pentru blană și glandele lor, care erau folosite în industria parfumurilor. Primul pas pentru reintroducerea lor a fost făcut între 1998 și 2003, când Institutul de Cercetări Silvice de la Brașov a adus 184 de castori din Bavaria, Germania.
„În România, după anii '90, Institutul de Cercetări Silvice de la Brașov a făcut un studiu și a ajuns la concluzia că este oportună reintroducerea castorilor. Au fost aduși din Germania, din Bavaria, 184 de castori, între 1998 și 2003. Acești 184 de castori au fost relocați în bazinul a trei mari râuri din România – Olt, Mureș și Ialomița", explică Liviu Ungureanu, specialist la Fundația Conservation Carpathia, conform hotnews.ro.
În prezent, programul este continuat de Fundația Conservation Carpathia, care a început reintroducerea acestei specii în județul Argeș, în sud-estul Munților Făgăraș. Aceștia sunt capturați de pe partea de nord a Munților Făgăraș și relocați, cu scopul de a revitaliza populația și a îmbunătăți diversitatea genetică.
Viitorul populației de castoriCu toate că populația de castori este în creștere, ajungând la aproximativ 2.500 de indivizi în 2019, numărul acestora rămâne scăzut comparativ cu trecutul. Biologii subliniază că populația de castori trebuie monitorizată și susținută pentru a asigura stabilitatea pe termen lung.
„Noi încercăm să aducem o împrospătare din punct de vedere genetic la nivelul României", adaugă Liviu Ungureanu, referindu-se la planurile de a introduce noi indivizi din populații diferite genetic, precum cele de pe râul Elba din Germania sau Olanda.
Reintroducerea castorilor în România reprezintă un exemplu important de restaurare ecologică, demonstrând cum intervențiile umane pot ajuta la refacerea ecosistemelor naturale și la promovarea biodiversității. Această inițiativă nu numai că ajută la conservarea unei specii amenințate, dar aduce și beneficii ecologice semnificative pentru întreaga regiune.
de pe realitatea.net
Niciun comentariu