๐Œ๐ข๐ง๐ข๐ฌ๐ญ๐ซ๐ฎ๐ฅ Muncii, ๐ฏ๐ข๐ณ๐ข๐ญ๐š̆ ๐๐ž ๐ฅ๐ฎ๐œ๐ซ๐ฎ รฎ๐ง ๐ฃ๐ฎ๐๐ž๐ญ̦๐ฎ๐ฅ ๐’๐ข๐›๐ข๐ฎ: ๐๐ซ๐จ๐๐ฎ๐œ๐ญ๐ข๐ฏ๐ข๐ญ๐š๐ญ๐ž๐š, ๐ฉ๐ฎ๐ญ๐ž๐ซ๐ž๐š ๐๐ž ๐œ๐ฎ๐ฆ๐ฉ๐š̆๐ซ๐š๐ซ๐ž ๐ฌ̦๐ข ๐œ๐จ๐ซ๐ž๐ฅ๐š๐ซ๐ž๐š ๐œ๐ฎ ๐ฌ๐š๐ฅ๐š๐ซ๐ข๐ฎ๐ฅ ๐ฆ๐ž๐๐ข๐ฎ, ๐ข๐ง๐๐ข๐œ๐š๐ญ๐จ๐ซ๐ข๐ข ๐ฅ๐ฎ๐š๐ญ̦๐ข รฎ๐ง ๐œ๐š๐ฅ๐œ๐ฎ๐ฅ ๐ฉ๐ž๐ง๐ญ๐ซ๐ฎ ๐Ÿ๐ข๐ง๐š๐ฅ๐ข๐ณ๐š๐ซ๐ž๐š ๐ฆ๐ž๐œ๐š๐ง๐ข๐ฌ๐ฆ๐ฎ๐ฅ๐ฎ๐ข ๐๐ž ๐ฌ๐ญ๐š๐›๐ข๐ฅ๐ข๐ซ๐ž ๐š ๐ฌ๐š๐ฅ๐š๐ซ๐ข๐ฎ๐ฅ๐ฎ๐ข ๐ฆ๐ข๐ง๐ข๐ฆ

Principalele subiecte discutate  cu angajatorii au vizat deficitul de forศ›ฤƒ de muncฤƒ, formarea profesionalฤƒ, รฎn special a celei cu nivel de pregฤƒtire foarte scฤƒzut, creศ™terea competenศ›elor ศ™i adaptarea lor la evoluศ›ia pieศ›ei muncii globale. De asemenea, angajatorii au fost interesaศ›i de felul รฎn care va fi stabilit salariul minim brut pe ศ›arฤƒ garantat รฎn platฤƒ รฎn contextul Directivei Europene nr. 2041/2022, pe care Romรขnia o va implementa.

Ministrul Muncii a amintit cฤƒ, รฎncepรขnd cu 1 iulie 2024, #salariul minim va creศ™te la 3.700 de lei, aศ™a cum a fost discutat รฎn cadrul Consiliului Naศ›ional Tripartit, dar รฎn acelaศ™i timp se lucreazฤƒ la un mecanism de stabilire a salariului minim รฎn concordanศ›ฤƒ cu Directiva europeanฤƒ.

„รŽmi doresc sฤƒ finalizฤƒm acest mecanism  de stabilire a salariului minim anul acesta. รŽn acest moment sunt analizate diverse formule, indicatorii luaศ›i รฎn calcul fiind productivitatea,  inflaศ›ia ศ™i corelarea cu nivelul salarial mediu. Partea bunฤƒ este cฤƒ odatฤƒ cu stabilirea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulฤƒ care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atรขt pentru angajator, cรขt ศ™i pentru angajat", a explicat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

รŽn cadrul รฎntรขlnirii cu angajatorii sibieni, ministrul a mai arฤƒtat cฤƒ piaศ›a muncii este prioritatea mandatului sฤƒu ศ™i a anunศ›at cฤƒ pe lรขngฤƒ programele existente ศ™i implementate prin agenศ›iile de ocupare a forศ›ei de muncฤƒ, cele de ucenicie, pentru primul loc muncฤƒ, pentru ศ™omeri, cele pentru inserศ›ia pe piaศ›a muncii sau prin care este stimulatฤƒ angajarea รฎntr-o altฤƒ localitate, urmeazฤƒ sฤƒ fie lansate ศ™i implementate ศ™i alte programe, cu noi finanศ›ฤƒri pentru piaศ›a muncii. 

"Consider cฤƒ numai o piaศ›ฤƒ a muncii puternicฤƒ poate sฤƒ ne aducฤƒ veniturile necesare pe care ulterior sฤƒ le repartizฤƒm รฎn salarii ศ™i pensii. Este foarte important ca piaศ›a muncii, รฎn special pe partea de ocupare, sฤƒ fie o piaศ›ฤƒ a muncii care evolueazฤƒ ศ™i aici este foarte important ca dumneavoastrฤƒ, angajatorii, sฤƒ fiศ›i sprijiniศ›i pentru creศ™terea competenศ›elor angajaศ›ilor dumneavoastrฤƒ. (…) Gรขndim acest lucru printr-un sistem de vouchere pentru competenศ›e, care vor fi pentru รฎnceput pe trei domenii: creศ™terea competenศ›elor digitale, creศ™terea competenศ›elor lingvistice, respectiv creศ™terea competenศ›elor pe domeniul verde. De asemenea, vom continua finanศ›area ศ™i pentru primul loc de muncฤƒ ศ™i pentru ucenicie, din fonduri europene. Dar ambiศ›ia mea, ศ™i aici รฎncฤƒ lucrฤƒm la proiect, este sฤƒ-i aducem acasฤƒ ศ™i pe cei care au plecat, ศ™i nu mฤƒ refer doar la cei care au un nivel scฤƒzut sau mediu de calificare, ci ศ™i la cei din top management", a mai spus ministrul Simona Bucura Oprescu.



de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list