Transportatorii români, acuzații fără perdea: ASF protejează multinaționalele din asigurări!

Lucrurile sunt extrem de grave și, din păcate, autoritățile evită să verifice ce s-a întâmplat în ASF în ultimii ani, ne spun reprezentanții COTAR. Aceștia arată că ASF emite norme, dar legile sunt emise de Parlament, astfel că este ilegal ca ASF să se poată pronunța pe o interpretare a legii.

"ASF trimite adrese oficiale, semnate de departamentul juridic, la solicitarea asigurătorilor, către instanțe, interpretând legea, dar și normele, așa cum vor ea, dar întotdeauna în defavoarea păgubitului, mincinoase și nereale. Și spun asta pentru că, după interpretarea ASF, procesele au fost pierdute în instanță de asigurători și le pierd în continuare în proporție de 98%. De obicei, adresele sunt solicitate de către asigurători, dar s-a întâmplat o dată să le solicite un judecător, să clarifice un articol de lege, ceea ce e aberant", ne-a declarat Florin Pandele, vicepreședintele COTAR. De altfel, într-o hotărâre a instanței dată la un dosar RCA, se stipulează că adresa depusă de asigurător, chiar dacă conține interpretarea dată de ASF, nu are nicio valoare juridică, nefiind un act normativ de același nivel cu actul interpretat, ci un simplu răspuns acordat ca urmare a unei solicitări adresate instanței. Numele SURPRIZĂ testat de PNL și PSD pentru Primăria Capitalei. Pe cine vrea Coaliția să arunce în luptă

"Totodată, este evident că ASF nu are competența de a interpreta dispozițiile Legii 132/2017,  motiv pentru care adresa instituției nu poate fi avută în vedere la soluționarea cauzei", se precizează în hotărârea instanței.

Păgubirea păgubiților

Pe normele emise de ASF, autoritatea se poate pronunța, dar, din păcate, în adresele date societăților de asigurări privind interpretarea unor articole din norme, totul este în defavoarea păgubiților, susține conducerea COTAR.

"Vă dau un exemplu concret. Pe 8 septembrie 2022 a intrat în vigoare Norma 18 a ASF, care, în sfârșit, punea capăt unor ani de ilegalități, în sensul că stabilea ca, la lipsa de folosință a vehiculului, asigurătorul trebuie să plătească pentru toată perioada acestei lipse. Până la acel moment, tot ASF instituise regula ca păgubitul RCA să primească bani pentru închirierea unui vehicul doar pentru 25% din perioada în care mașina stătea în service, ceea ce contravenea prevederilor din lege. Din 8 septembrie, ASF a emis o opinie juridică, la solicitarea asigurătorilor, în care a interpretat Norma 18, astfel că doar cei care își făceau poliță RCA după data de 8 septembrie 2022 beneficiau de dreptul de a-și închiria mașină pentru toată perioada reparației. Total în afara legii, pentru că în instanță au pierdut și pierd procesele în continuare, însă opinia juridică nu a fost restrasă. Evident, pentru a facilita câștigurile asigurătorilor, pentru că puțini păgubiți au bani să ajungă în instanță", ne-a precizat vicepreședintele COTAR, Florin Pandele.

Arhiepiscopia Bucureștilor, reacție după ce Clotilde Armand a anunțat închiderea primăriei: „Dezaprobăm utilizarea finanțării Catedralei Naționale cu scop electoral"

Șiretlic sub umbrela ASF

Reprezentanții COTAR ne spun că firmele de asigurări fac contracte cu service-urile partenere prin care prevăd interzicerea închirierii mașinilor în cazul păgubiților RCA.

"De altfel, deși este interzis prin lege, firmele de asigurări pun la dispoziția păgubiților o listă cu service-urile partenere, ca să îi influențeze să se ducă spre acestea. Să zicem, însă, că omul se duce la un alt service, care nu poate să-i pună mașină la dispoziție pe perioada reparațiilor și trebuie să caute o firmă care închiriază mașini. Câți dintre români își permit să plătească 100 de euro pe zi, plus o garanție de 500-1.000 de euro, pentru perioada în care mașina este în reparații? Și câți își permit să aștepte câteva luni să-și recupereze acești bani? Este o metodă de descurajare a celor care ar vrea să beneficieze de acest drept. Estimativ, așa, doar 2% dintre păgubiți ajung să închirieze o mașină pe banii asigurătorilor, ceea ce spune totul. Bineînțeles, ASF nu ia nicio măsură", ne mai spune Florin Pandele, vicepreședintele COTAR.

Revolta tinerilor cu studii pe care nu-i angajează nimeni: „Am lucrat 3 joburi și nu mi-am permis nici să-mi iau o mașină"



de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list