Rateurile camerelor CNAIR: Cum s-a trezit un proprietar că are de plătit amendă pentru rovinietă, deși nu a circulat cu mașina
Toate autovehiculele care circulă pe drumurile naționale din România sunt obligate să plătească rovinieta. Această taxă rutieră este prevăzută de lege, iar proprietarii care nu o achită sunt susceptibili de sancțiuni. Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNAIR) a introdus un sistem de monitorizare video care identifică vehiculele fără rovinietă și raportează situația către autoritățile competente.
Cu toate acestea, un caz din Oradea arată ca aceste camere pot scoate vinovați și acolo unde nu este cazul.
Patronii unei firme din Oradea au avut surpriza neplăcută de a primi, anul trecut, amendă de rovinietă pentru o mașină care nu a circulat pe drumurile publice. Vehiculul se defectase într-o deplasare și a fost nevoie să fie adus la Oradea pe o platformă.
Numai că, odată cu vehiculul defect a sosit și amenda pentru neachitarea taxei de drum.
Potrivit procesului-verbal de sancționare, vehiculul firmei orădene a fost surprins fără vinietă pe 30 aprilie 2023, de o cameră fixă amplasată pe DN79, în județul Arad. Drept urmare, după aproape trei luni, a fost dată o amendă contravențională de 950 de lei, scrie ProMotor.
Firma s-a adresat Judecătoriei Oradea și a prezentat acte conform cărora, în ziua în care a fost dată sancțiunea, mașina în cauză nu avea cum să se deplaseze pe propriile roți.
„La momentul verificării existenţei rovinietei autovehiculul era transportat pe platformă şi nu circula prin deplasare independentă", a arătat firma, prezentând acte și fotografii care au demonstrat încărcarea, transportarea și descărcarea mașinii la service.
Drept urmare, s-au adresat Judecătoriei Oradea și au cerut anularea procesului verbal.
În instanță, proprietarii mașinii au susținut că mașina avea motorul gripat, situație demonstrată de actele de constatare emise de service-ul unde a fost dusă pentru reparație.
În replică, reprezentanții CNAIR au explicat că din fotografiile realizate de camera fixă nu reiese că la autovehiculul firmei orădene ar fi fost transportat pe platformă. Mai mult, au arătat că au reanalizat proba foto în urma plângerii proprietarului mașinii, „dar nu au reieşit indicii că vehiculul ar fi fost transportat pe platformă".
Dar, instanța de judecată a analizat fotografiile depuse de CNAIR și a constatat că există cel puţin un dubiu, cu privire la modul în care mașina s-a deplasat pe drumurile publice.
„Pentru a se reţine contravenţia constând în circularea pe drumurile publice fără a deţine rovinietă, autovehiculul trebuie să se deplaseze pe drumurile publice singur, independent, neputându-se reţine o astfel de faptă, cu privire la un autovehicul tractat pe remorcă", se arată în motivarea instanței.
Drept urmare, la sfârșitul acestei luni, instanța i-a dat dreptate firmei orădene și a anulat procesul verbal de sancționare.
Negocieri pe ultima sută de metri: Piedone și Șucu, favoriții Coaliției pentru Primăria Capitalei
de pe realitatea.net
Niciun comentariu