Ingredientul „special” din alimentul îndrăgit de milioane de oameni care ar trebui să-ți dea de gândit
Înghețata se număra printre deserturile preferate, mai ales vara. Cu fructe, vanilie sau ciocolată, cu glazură sau fără, cu toții știm cât de plăcut este să ne răcorim savurând o înghețată. Dar puțini știu, însă, ce conține, mai ales cea de vanilie. Este vorba despre o substanță pe care castorii o folosesc pentru a-și marca teritoriul.
Din ce este făcută înghețata de vanilieÎn forma sa cea mai simplă, înghețata este un aliment congelat făcută, de obicei, din produse lactate precum laptele sau smântâna, adesea în combinație cu fructe sau alte ingrediente și arome. De obicei, este îndulcită cu zahăr, arome, îndulcitori sau miere. Dar se adaugă și alte igrediente, cum ar fi gălbenușuri de ou, nuci, ciocolată, fructe uscate, iaurt și substanțe stabilizatoare.
Când vine vorba despre înghețata de vanilie, în unele cazuri aceasta nu este făcută din bine cunoscutele păstăi de vanilie, ci poate conține un ingredient foarte ciudat si rar. Este o substanță care, din punct de vedere științific, se numește "castoreum" și are un parfum proeminent de mosc și vanilie. De fapt, a fost folosită de sute de ani, în medicamente, parfumuri și arome.
Ce este castoreum, folosit în inghețata de vanilieCastoreum este prezent în înghețata de vanilie și este o secreție parfumată din glandele anale ale castorului, una dintre cele mai mari rozătoare care trăiesc în Europa, Asia și America de Nord. Castorii, masculi și femele, folosesc castoreum în combinație cu urina pentru a-și marca teritoriul. Secreția lichidă gălbuie include o substanță cerată care ajută blana de castor să rămână impermeabilă.
Din cele mai vechi timpuri, castoreumul a fost folosit ca medicament pentru a stimula reacția sistemului imunitar la diferiți factori nocivi.
De asemenea, castoreumul este produs în principal pentru parfumerie, deoarece are un miros puternic animalic, cald și dulce. Pe lângă parfumerie, castoreum este folosit la aromatizarea tutunului, iar în apicultură pentru creșterea producției de miere.
Curiozități despre înghețatăCea mai mare parte a vaniliei folosită pentru a face înghețată provine din Madagascar, Indonezia.Temperatura perfectă pentru conservarea înghețatei este între -10ºC și -12ºC.Înainte ca înghețatele pe bază de lapte să fie introduse în secolul al X-lea, acestea erau făcute din gheață pisată.Introducerea înghețatei în Europa datează din secolul al XIII-lea, datorită lui Marco Polo, când s-a întors în Italia din lunga sa călătorie în China.Cea mai populară aromă de înghețată este vanilia, urmată de ciocolată.Unele dintre cele mai ciudate arome de înghețată sunt: avocado, usturoi, chili, bacon sau hot dog.Înghețata este mai dulce când este caldă decât atunci când este rece.Consumul de înghețată ne dă o dispoziție bună deoarece conține triptofan, un aminoacid care ne calmează și reduce agresivitatea, crescând producția de serotonină, așa-numitul hormon al fericirii.Chinezii, acum mai bine de două milenii, au avut ideea de a amesteca zăpada cu un preparat pe bază de fructe și miere, iar romanii au perfecționat tehnica.de pe realitatea.net
Sent via IFTTT
Niciun comentariu