Ce legătură există între perne și accident vascular cerebral mortal? Experții au elucidat misterul: află dacă ești în pericol

Utilizarea pernelor în stil „shogun" poate face ca evenimentul medical ucigaș, AVC-ul să fie mai probabil din cauza modului în care gâtul se îndoaie, au descoperit cercetătorii japonezi. Așadar, dormitul pe perne înalte ar putea crește riscul de accident vascular cerebral, sugerează cercetătorii.

Pernele înalte de până la 16 cm au fost populare printre samurai în secolele al XVII-lea și al XIX-lea, deoarece le-au permis să-și păstreze coafurile elaborate în timp ce doremeau. Dar un studiu nou, sugerează că utilizarea unor perne înalte, sau a mai multor perne una peste alta, produc aproximativ 10% din disecțiile spontane ale arterelor vertebrale, care au loc atunci când artera care furnizează sânge creierului sângerează.

Dr. Tomotaka Tanaka, de la Centrul Național Cerebral și Cardiovascular, a declarat pentru Asahi Shimbun: „Sunt destul de mulți oameni care folosesc perne mari. Este recomandabil să vă abțineți de la a folosi perne care au mai mult de 15 cm înălțime, deoarece chiar dacă perna este moale, aceasta provoacă o flexie severă a gâtului."

Accidentele vasculare cerebrale apar atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă.

Aproximativ 2% din accidentele vasculare cerebrale ischemice apar atunci când sângele este blocat de un cheag și sunt cauzate de disecțiile spontane ale arterelor vertebrale.

La persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 45 de ani, raportul crește la 10%.

Afecțiunea provoacă o mică ruptură la unul sau mai multe dintre cele trei straturi de țesut din arteră, perturbând fluxul sanguin.

Studiul, publicat în European Stroke Journal, a analizat dacă utilizarea pernelor înalte crește riscul de disecții spontane de artere vertebrale, iar cercetătorii au urmărit 106 pacienți tratați într-un centru de AVC certificat, din Japonia, desfășurat între 2018 și 2023 și le-au măsurat pernele.

Pernele considerate înalte, vor avea peste 12 cm, în timp ce pernele de 15 cm sau mai mult sunt considerate „extraordinar de înalte".

Jumătate dintre cei urmăriți au suferit disecții spontane de artere vertebrale, în timp ce jumătate nu a suferit.

Aproximativ 34% dintre cei care au suferit această afecțiune aveau perne mai mari de 12 cm înălțime, în timp ce doar 15% dintre cei care nu erau în grup aveau.

Cercetătorii au spus că folosirea pernelor înalte împinge bărbia oamenilor la piept, ceea ce poate deteriora vasele de sânge atunci când se întorc în somn.

Sursă text: Click!Sănătate



de pe realitatea.net

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list