Una din cele mai pitorești poteci turistice din apropierea Sibiului, transformată în drum accesibil mașinilor - FOTO
Una din cele mai pitorești și utilizate poteci turistice din apropierea Sibiului, traseul din Cisnădie către vârful Măgura și, mai apoi, spre Păltiniș și Cindrel – a devenit drum forestier, scrie Turnul Sfatului, citând informațiile unui medic local revoltat de situație.
Potrivit acestuia, lucrarea ar fi primit un acord de Mediu când lucrările erau demult începute, iar poteca re-marcată acum doi ani de Consiliul Județean Sibiu a fost transformată de administratorii pădurii în drum lat de patru metri „pentru accesibilizarea zonei".
Ioan-George Mărginean, sibianul care a solicitat puncte de vedere de la toate instituțiile implicate, concluzionează că, de fapt, nimeni nu răspunde pentru efectele și calitatea unei astfel de intervenții, care urmează a fi prelungită până în vârful muntelui.
Foto 2021: Pe jos sau cu bicicleta, traseul marcat cu cruce roșie și bandă roșie spre vârful Măgura este unul din cele mai populare din zona Sibiului
Agenția de Protecție a Mediului Sibiu a aprobat intervențiile fără mari verificări, justificând că „planul menționat nu necesită evaluare de mediu, nu necesită evaluare adecvată și se va supune adoptării fără aviz de mediu".
Traseul turistic care acum a devenit drum a fost reabilitat în 2022 în cadrul programului Anii Drumeției, finanțat de Consiliul Județean Sibiu. Solicitat să verifice aceste intervenții, CJ a redirecționat întrebarea către serviciul din subordine, Salvamont Sibiu. Ai cărui reprezentanți confirmă, în termeni eufemistici, că poteca a fost distrusă. „Într-adevăr, estetic și noi preferăm ca potecile turistice să rămână poteci și să nu fie transformate în drumuri forestiere. Codul Silvic prevede un standard al drumurilor forestiere, dar Serviciul public județean Salvamont Sibiu nu are atribuții în verificarea acestor prevederi".
Indicatoarele amplasate în cadrul reabilitării potecii de acum doi ani străjuiesc, acum, un drum pentru mașinile grele
Conducerea aceluiași Salvamont Sibiu arată că, până la urmă, de astfel de trasee turistice pot dispune cum vor proprietarii pădurilor și terenurilor. „Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu este administratorul traseelor turistice omologate din județul Sibiu, dar proprietarii terenurilor sunt în unele cazuri ocoale silvice private, ocoale silvice de stat, UAT-uri sau proprietari privați de terenuri, care pot efectua lucrări sau modificări de destinație în limita legii".
Până în vârf. Traseul turistic ar putea fi închisIoan-George Mărginean consideră că lucrările desfășurate n-au avut deloc în vedere respectarea florei și faunei, inclusiv a speciilor protejate.
În locul unei poteci care deschide traseul de creastă al munților Cindrel, turiștii vor descoperi acum un drum nou
Sursa imaginilor: Ioan-George Mărginean
Imposibil de re-renovat! Bojdeuca lui Creangă nu poate fi readusă la forma originală decât prin DEMOLARE Academia Română ia atitudine în scandalul bojdeucii lui Creangă. Scrisoare deschisă pentru revenirea "la autenticul său"
de pe realitatea.net
Sent via IFTTT
Niciun comentariu