Farmaciile vor solicita declarații pe proprie răspundere de la cei care vor dori să cumpere anumite medicamente

Conform noilor reglementări, accesul la aceste categorii de medicamente va fi posibil în farmacii doar în cazul în care pacientul dispune de o rețetă medicală emisă de un medic. În majoritatea situațiilor, acesta va trebui să prezinte o rețetă validă pentru a putea achiziționa medicamentele necesare. Totuși, se vor face excepții în cazurile de urgență medicală, în care farmaciile vor avea permisiunea de a elibera o doză de urgență a acestor medicamente. Aceasta se aplică în situații critice în care nu este posibilă obținerea imediată a unei rețete medicale, iar pacientul are nevoie urgentă de tratament.

Permisul de conducere în format fizic ar putea să dispară. Propunerea UE care dă peste cap ce știam despre actul rutier

Ordinul emis de Ministerul Sănătății clarifică faptul că medicamentele antibiotice și antifungice de uz sistemic, prescrise pe rețete medicale, cu excepția celor gratuite și compensate, vor putea fi procurate numai pe baza unei prescripții valabile. Acest document va fi reținut în farmacie și, în eventualitatea necesității, medicamentele vor fi eliberate parțial, însă doar în cadrul aceleiași farmacii și fără a depăși cantitatea totală prescrisă.

Adoptarea noilor reglementări nu implică necesitatea utilizării unui nou formular pentru prescripțiile medicale, ci doar introducerea unor informații suplimentare esențiale. Printre aceste informații se numără un număr și o serie unice generate de către medic, detalii despre pacient, diagnosticul și informații specifice despre medicament. 

Aceste reguli noi nu afectează eliberarea medicamentelor antibiotice în regim compensat sau gratuit, păstrându-se aceleași condiții pentru accesul la aceste medicamente. De asemenea, schimbările introduse nu se aplică medicamentelor eliberate fără prescripție medicală (OTC), precum și preparatelor magistrale și celor de uz topic. 

Cum îl ajută Rafila pe Grindeanu să scape mai repede de spitalele CFR

Prin urmare, în situații de urgență medicală, farmaciile pot elibera anumite antibiotice și antifungice fără a solicita o prescripție medicală, într-o cantitate maximă corespunzătoare unei doze de urgență, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Pacienții vor putea primi această doză de urgență o singură dată în timpul unui tratament, pe baza unei declarații pe propria răspundere.

După trecerea a 60 de zile de la punerea în aplicare a noilor reglementări și finalizarea adaptărilor necesare în sistemul informatic, farmaciile vor fi obligate să furnizeze un raport zilnic referitor la toate medicamentele antibiotice și antifungice de uz sistemic eliberate. Această măsură are drept scop monitorizarea în timp real a consumului acestor medicamente, cu intenția de a implementa strategii eficiente pentru reducerea utilizării excesive a antibioticelor și antifungicelor.

Formularul care poate lăsa mii de pensionari fără pensie. Ce pot face seniorii pentru a-și primi drepturile bănești



de pe realitatea.net
Sent via IFTTT

Niciun comentariu

Random Posts

3/random/post-list